Varje år förstörs hus och inventarier för flera miljarder kronor i Sverige på grund av vattenskador. Ofta upptäcks inte vattenläckan på en gång eftersom det för det mesta är ganska svårt att upptäcka läckor. När vattenläckan väl finns där så orsakar vattnet fuktskador som är svåra att bli av med. Ett vattenlarm är därför en bra investering för alla hushåll.

Varför installera ett vattenlarm? 

De flesta ledningar och rör i våra bostäder är gömda under golv och i väggar. Detta av estetiska skäl, få människor skulle vilja bo i ett som är fullt med synliga rör och ledningar. I köket göms de ofta över köksskåpen och sedan döljer man dem med en list. I badrummet göms rören under badkaret eller bakom kaklet i väggarna. Det är också vanligt med fuktskador i källaren eftersom man inte tillbringar så mycket tid där. Skulle det då börja läcka från ett rör så märker man det inte förrän läckan redan är ett faktum och har orsakat så stora fuktskador att de är synliga för blotta ögat. Därför är ett vattenlarm en billig försäkring mot fukt- och vattenskador.

Enkelt vattenlarm 

Det finns en basal typ av vattenlarm som man lägger i närheten av vattenledningarna. Till exempel under köksbänken eller i anslutning till handfatet eller duschen. Dessa enkla vattenlarm fungerar ungefär som en brandvarnare. De är utrustade med detektorer som aktiveras när de känner av fukt och avger en hög signal. De är billiga att köpa och så enkla att investera att du kan göra det helt på egen hand. Ofta behöver de bara utrustas med batterier och sedan fungerar de. Enkla vattenlarm kan man beställa på nätet men välsorterade affärer säljer dem också.

Husvakt 

En annan typ av vattenlarm kallas för ”husvakt”. De är lite mer komplexa larm som känner av både problem med vatten och el. De kan koppla bort strömmen om de skulle behövas. En husvakt kopplas på en enskild maskin och kontrollerar elen och vattentillförseln som ett extra skydd om någon skulle glömma bort att stänga av maskinen. Man kan till exempel installera en husvakt på diskmaskinen eller tvättmaskinen. Skulle ett läckage uppstå så känner husvakten av det direkt och larmar och bryter strömtillförseln. Vill du ha ett mer avancerat och heltäckande system kan du köpa ett vattenlarm som påverkar vattentrycket. Det innebär att larmet stänger av vattnet så fort någon form av skada inträffar som påverkar vattensystemet. Ofta behövs denna typ av vattenlarm i tvättstugor.

En snabb guide till vattenlarm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *