Vad utmärker herrcyklar?

Förr i tiden använde man inte ordet cykel utan det var vanligare att man sade velociped eller bicykel på svenska. Det var först på 1930-talet som termen ”cykel” fick vidare spridning. En herrcykel är ett fordon som oftast har två hjul men ibland har den även tre hjul. Det finns även enhjulingar och herrcyklar med fyra hjul. De flesta herrcyklar tillverkas utan motor även om det även förkommer cyklar med motor. Särskilt på senare år har det blivit populärt med motordrivna herrcyklar. Det finns moderna typer av cyklar som till exempel ståplatta, mer känt under namnet ”Segway”. 

Herrcyklarnas historia 

Många menar att herrcykeln uppfanns av Leonardo da Vinci eftersom han ska ha gjort en ritning av cykel med ram, styre och två hjul, andra anser dock att detta är en myt. Redan på 1600-talet så tillverkades herrcyklar men de flesta hade fler än två hjul, vanligen tre, fyra eller fem hjul. De var dock ganska stora och otympliga och svåra att styra. I Frankrike tillverkades på 1700-talet herrcyklar som var gjorda i trä. De hade dock inga trampor eller kedja, man satt på sadeln och sparkade sig framåt, ungefär som man gör med dagens balanscyklar. 

Herrcyklar i tjänsten 

Allt fler företag har fått upp ögonen för alla fördelar som herrcyklar har. Posten har länge köpt in både herr- och damcyklar till brevbärarna. Nästan alla brevbärare delar ut posten med hjälp av en cykel. Många budfirmor skickar också paket med hjälp av bud som har herrcyklar. Det kan ibland vara svårt att använda cykeln ute på landet eller i norra Sverige där avstånden är långa. I stadsmiljö är dock herrcykeln perfekt, det är ett billigt och mycket miljövänligt transportmedel. I vissa delar av världen är det vanligt med cykeltaxi, då används speciella herrcyklar som har en kärra eller en slags vagn där passagerarna får sitta. 

Herrcykeln som transportmedel 

I Sverige är ganska vanligt med cyklister. I städer som Malmö och Linköping sker 30% av alla resor med herrcykel. Många cyklar även på vintern, det är dock förenat med risker eftersom man kan halka med sin cykel när det är isigt på gatorna. Då kan det vara bra att sätta på dubbdäck på cykeln. Köpenhamn är en annan stad där många cyklar till jobbet och staden arbetar aktivt för att cyklisterna ska öka. En del personer åker även på semester med cykeln och cyklar många mil till exempel vid Göta Kanal. 

Vad utmärker herrcyklar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *