Svensk innovation

Sverige är ett välmående land i ett internationellt perspektiv räknat, ekonomin har alltid varit relativt god och innovation och företagsamhet har alltid främjats. Sverige hamnar alltid högt upp på listorna varje gång det redovisas vilka länder där det är som lättast att starta företag och föreningar. Korruptionen är nästintill unikt låg och få länder kan skryta med att ha så förmånliga regler och lagar för arbetstagarna. 

Allt detta är grundförutsättningar för ett klimat där kreativitet och innovation främjas och kan växa. Och Sverige har försett världen med mycket. Alla var inte nödvändigtvis först med sin idé men många blev störst. Det handlar om att genomföra det, hitta ingångar i näringslivet till människor som tror på dig och din idé och kan marknadsföra den och nå ut. Vi ska titta lite närmare på några av de svenska innovationerna som fått störst spridning runt om i världen. 

Nobelpriset smäller högst

Alfred Nobel var både först och smällde högst med sin dynamit och hann med att sätta patent på 355 uppfinningar. Familjen Rausing kom strax efter med sin Tetra pack, den kartongliknande förpackningen som används än idag i hela världen för att förvara vätska och olika livsmedelsprodukter.

Även Ingvar Kamprads IKEA tog världen med storm. Nyckeln var inte att möblerna var billiga. Det var att de levererades i beståndsdelar som kunden själv fick bygga ihop, det var det som möjliggjorde att de var så billiga. De flesta stora varukedjor runt om i världen har idag kopierat IKEAS koncept. Två svenska företag och innovationer som finns i varenda smartphone i hela världen idag är samtals och chattjänsten Skype och musikleverantören Spotify. Blixtlåset, pacemakern, respiratorn, kullagret och skiftnyckeln är andra uppfinningar med svenskt ursprung.  

Listan över de kändaste svenskarna genom tiderna är ingen vetenskap. Men Nobelpriset är nog alltjämt etta medan Zlatan Ibrahimovic sannolikt är den idag mest berömda levande svensken. Även om han fått konkurrens av en skolstrejkande flicka vid namn Greta. Abba, Roxette, Swedish House Maffia och den avlidne Avicii är andra som slagit riktigt stort. Jan Boklöv stod för en historisk innovation inom backhoppning då han införde den så kallade V-stilen med skidorna isär, en teknik som sedan hela världseliten tog efter och använder än idag. 

Läs mer om Svensk innovation på www.innovationsradet.se.

Svensk innovation

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *