Vad kostar en infraröd bastu?

Vad kostar en infraröd bastu?

Att skaffa en infraröd bastu har blivit populärt på senare år. Dess hälsofördelar har blivit mer och mer kända, och det finns idag produkter på marknaden i många olika prisklasser. Men hur mycket kostar det egentligen? Vi har tittat in i butiken hos en välkänd nordiska bastuförsäljare. Naturligtvis går det att hitta såväl dyrare som billigare alternativ – men vi har valt att ta en välkänd butik för att få ett urval av priser.

Infraröd bastu för en person

Den som vill komma billigt undan kan köpa en bastu för en person. Det billigaste möjliga man kan hitta i butiken här är faktiskt en portabel infraröd bastu med turmalinsten, som i skrivande stund går för 3 595 kronor. Det här är långt under vad de “riktiga” modellerna kostar.

Den billigaste modellen utöver det ligger på 12 995 kronor och är 900 x 900 x 1900 mm stor. Träslaget är hemlock och värmesystemet är carbon wave. Tittar vi istället på det allra dyraste för en person så är det en marginellt större bastu (913 x 913 x 1938 mm) av samma träslag med carbon paneler som värmesystem.

För två personer

En av de största faktorerna som avgör priset för en infraröd bastu är storleken. Ofta delas de upp i antalet personer, som ju är relevant när köpare snabbt vill få en översikt över ett sortiment.

En infraröd bastu för två personer ligger, hos butiken vi tittar på, i ett prisspann mellan 15 995 kronor och 42 990 kronor. Den billigaste är marginellt dyrare än de billigaste för en person, medan den dyraste kostar desto mer i kronor och ören.

För tre till fyra personer

Den som vill ha en infraröd bastu kan räkna med att få betala kring 20 000 kronor, om man handlar av den butiken vi tittar på. Vill man ha den mest exklusiva modellen får man betala närmare 60 000 kronor. Den modellen är byggd av träslaget hemlock och värms med carbon paneler. Den är 1813 x 1438 x 1938 mm stor, och framför allt är det första måttet det som skiljer dem från de andra, där de flesta ligger kring 1 500 mm.

För fem till åtta personer

En större bastu kostar, hos den butiken vi tittar på, omkring 30 000 kronor för den billigaste modellen. Den dyraste modellen har ett pris på nästan 43 000 kronor, vilket är betydligt mindre än de 60 000 kronor som kan köpa den dyraste modellen för tre till fyra personer.

Faktorer som avgör pris

Det finns flera faktorer som avgör priset på en infraröd bastu. Här är ett par exempel:

 • Träslag
 • Värmesystem
 • Storlek

Beställa en sminkspegel med belysning

Det går att beställa en sminkspegel med belysning för några hundralappar – men även för ett par tusen. Allt beror på storlek, funktioner, belysning m.m. Ett sätt att köpa dem billigare är att se på utbudet av visningsexemplar. En butik som säljer dessa ger upp till 30 % rabatt på samtliga modeller inom denna kategori.

Visningsexemplar

Med visningsexemplar menas att sminkspeglarna antingen stått ute i en butik alternativt används inom marknadsföringssyfte. Icon Mirror, som är en av de butiker som säljer visningsexemplar, anger att dessa har:

 • Använts i showroom
 • Vid TV-inspelningar
 • Event med kändisar eller influencers

Kontrollera kvalité

Vilken kvalité dessa sminkspeglar har kan variera mellan olika butiker. Generellt har de däremot högre kvalité än om de hade sålts begagnade. I annat hade de inte sålts vidare. Det är alltså stor skillnad på att beställa en sminkspegel med belysning som är begagnad eller som är visningsexemplar. Detta både i kvalité och i pris.

Kontrollera garantin

Kontrollera alltid vilken garanti och bytesrätt som gäller. I Sverige gäller alltid ångerrätt på 14 dagar vid distanshandel men många butiker erbjuder betydligt mer generösa regler. Butiken som nämns ovan, Icon Mirror, anger att de ger:

 • 45 dagars öppet köp
 • 1 års garanti

Beställa en sminkspegel med belysning billigare

Hur mycket billigare blir det att köpa ett visningsexemplar mot att köpa ny sminkspegel? Vad är kostnaden mot att köpa begagnat?

Exempel:

 • Event Cara Pro
  Hade ordinariepris på 3250 kr och såldes för 2275 kr. Det innebär en rabatt på 30 %.
 • Event Cara Studio
  Hade ordinariepris på 5950 kr och såldes för 4800 kr. Det innebär en rabatt på 19,3 %. Det kan alltså skilja något mellan de olika produkterna.

Hur mycket billigare det blir att beställa en begagnad sminkspegel varierar kraftigt. Det finns både auktionssidor och köp-och-sälj sidor där privatpersoner och företag kan lägga upp produkter för försäljning. Överlag är det sällan som priserna ligger på mer än 50 % av ordinariepris. Men då får man även räkna med att de är betydligt mer slitna än de som köps som visningsexemplar. En annan fördel med att beställa en sminkspegel med belysning via en E-handel är an är att de säljs med både bytesrätt och garanti. Dessutom är risken för att bli lurad minimal.

Svensk innovation

Svensk innovation

Sverige är ett välmående land i ett internationellt perspektiv räknat, ekonomin har alltid varit relativt god och innovation och företagsamhet har alltid främjats. Sverige hamnar alltid högt upp på listorna varje gång det redovisas vilka länder där det är som lättast att starta företag och föreningar. Korruptionen är nästintill unikt låg och få länder kan skryta med att ha så förmånliga regler och lagar för arbetstagarna. 

Allt detta är grundförutsättningar för ett klimat där kreativitet och innovation främjas och kan växa. Och Sverige har försett världen med mycket. Alla var inte nödvändigtvis först med sin idé men många blev störst. Det handlar om att genomföra det, hitta ingångar i näringslivet till människor som tror på dig och din idé och kan marknadsföra den och nå ut. Vi ska titta lite närmare på några av de svenska innovationerna som fått störst spridning runt om i världen. 

Nobelpriset smäller högst

Alfred Nobel var både först och smällde högst med sin dynamit och hann med att sätta patent på 355 uppfinningar. Familjen Rausing kom strax efter med sin Tetra pack, den kartongliknande förpackningen som används än idag i hela världen för att förvara vätska och olika livsmedelsprodukter.

Även Ingvar Kamprads IKEA tog världen med storm. Nyckeln var inte att möblerna var billiga. Det var att de levererades i beståndsdelar som kunden själv fick bygga ihop, det var det som möjliggjorde att de var så billiga. De flesta stora varukedjor runt om i världen har idag kopierat IKEAS koncept. Två svenska företag och innovationer som finns i varenda smartphone i hela världen idag är samtals och chattjänsten Skype och musikleverantören Spotify. Blixtlåset, pacemakern, respiratorn, kullagret och skiftnyckeln är andra uppfinningar med svenskt ursprung.  

Listan över de kändaste svenskarna genom tiderna är ingen vetenskap. Men Nobelpriset är nog alltjämt etta medan Zlatan Ibrahimovic sannolikt är den idag mest berömda levande svensken. Även om han fått konkurrens av en skolstrejkande flicka vid namn Greta. Abba, Roxette, Swedish House Maffia och den avlidne Avicii är andra som slagit riktigt stort. Jan Boklöv stod för en historisk innovation inom backhoppning då han införde den så kallade V-stilen med skidorna isär, en teknik som sedan hela världseliten tog efter och använder än idag. 

Läs mer om Svensk innovation på www.innovationsradet.se.

Så bygger du eget inbrottslarm – till semesterresan

Att installera ett inbrottslarm hemma ökar säkerheten och tryggheten. Det finns mängder av larm som kan väljas helt beroende på vilken säkerhetsnivå som önskas. Men hur skapas säkerhet på semesterresan? På hotellrummet som inte har något inbrottslarm eller på campingen där låsen knappast är önskvärt säkra. Lösningen är att skapa eget inbrottslarm för att öka tryggheten.

För att skapa ett inbrottslarm till hotell och andra boenden kan ett litet reselarm köpas in. Dessa består av en mindre enhet (stor som två fingrar) och ett snöre. I det fall snöret dras ur enheten larmar den genom ett högt ljud. Därmed kan den monteras på hotelldörrens insida vilket gör att inbrottslarmet kommer att larma om dörren öppnas under natten. På samma sätt kan den monteras på ett fönster. Kom ihåg att detta larm enbart larmar inom rummet. Du kommer höra om det larmar – men inte om du befinner dig i hotellets restaurang eller är ute. Priset är 100 – 150 kr.

Ett annat alternativ är att köpa ett passagelarm vilket delvis kan användas som inbrottslarm. Två enheter ställs ut (helst något gömda) varpå dessa enheter har kontakt via en osynlig ljusstråle. Skulle någon passera denna stråle kommer den brytas varpå ett larm låter. Passagelarm används ofta i butiker för att påkalla butiksinnehavaren att det kommit in någon i butiken. Detta då med ett klassiskt ”ding dong”. Men man kan även välja alarmsignal vilket därmed innebär att den går att använda som linjeskydd.

Fördelen med de bägge larmsystemen ovan är att man kan skapa ett eget inbrottslarm utan att man för den skull behöver skruva upp något på väggar eller dörrkarmar.

Enbart säkerhet när du är hemma

Att ha inbrottslarm kan självklart öka säkerheten. Men de ovan nämnda larmen fungerar enbart om du är hemma och uppmärksammas på inbrottet. Är du ute kan du knappast höra ljudet och dessutom kan personen som gjort inbrottet relativt snabbt stänga av oljudet.

Det finns visserligen lösningar som gör att du får ett sms eller blir uppringd när larmet går. Men det krävs då ett telefonabonnemang som kopplas till larmet. De som är på resa inom Sverige kan ha denna lösning men ska man åka utomlands upplevs det ofta för krångligt att försöka skaffa larm och sim-kort som fungerar inom det landet.

Lär dig mer om Filippa K

Modemärket Filippa K är svenskt och grundades 1993. Bakom varumärket står Filippa Knutsson (som även gett namn till varumärket) samt Patrik Kihlborg. Varumärket växte snabbt i Sverige och finns idag även ett flertal länder över hela världen.

Design

Filippa K kännetecknas av enkelhet, kvalité och minimalistisk design. Med minimalistisk design menas att uttrycksformerna är fri från ”konstnärens subjektiva uttryck” (Wikipedia). Designstilen kan exempelvis hittas inom skulpturer vilka då består av moduler, rymdobjekt och olika sammansatta konstruktioner. Med andra ord tar minimalistisk design sig inget specifikt uttryck utan det är helt till åskådaren att avgöra vilken känsla som ska förmedlas.

När Filippa beskriver modemärket och vad som låg bakom stilen lyfter hon fram att märket skulle ha ”substans och sanning” och därmed inte vara helt beroende på ytliga trender inom modeindustrin.

Främst i Norden

Filippa K finns idag främst i Norden genom butiker i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Men märket har även expanderat och finns bland annat i Tyskland, Holland samt Belgien. Totalt representeras varumärket hos över 700 återförsäljare i Europa samt Nordamerika.

Kristofer Tonström är VD sedan 2017

Från februari 2017 har Kristofer Tonström varit VD över företaget. Han tog då över efter Anna Lönnerstedt som sedan september 2016 varit tillförordnad VD. Att företaget skulle få en ny VD var alltså inte någon nyhet då Anna enbart varit tillförordnad. När Kristofer fick uppdraget gick Anna till andra uppdrag och blev Range & Supply Director. Med Kristofer vid rodret för Filippa K fick företaget en mycket erfaren ledare. Han hade då flera års erfarenhet av stora internationella varumärken och att driva dessa framåt. Han kom senast från Omega Pharma Nordic AB. Där var han en avgörande faktor till att varumärket kunde byggas upp till deras storlek idag. Ett företag som idag är ett av de snabbast växande företag inom branschen hälsa- och hudvård. Företaget har bland annat varumärken som ACO.

När Tonström anställdes på Filippa K sa han till pressen att han såg det som ett spännande uppdrag att få bygga på det redan starka varumärket och försöka få det till ett ännu starkare och större bolag.
(Artikeln är skriven i november 2018 och detaljer kan ha ändrats sedan dess)

Cykelhållarguiden – Så hittar du rätt cykelhållare

Cykelhållarguiden – Så hittar du rätt cykelhållare

Då en cykelhållare kan monteras på bilen på flera olika sätt, vara olika stor och ha olika funktioner kan det vara smidigt att få en guide på vägen. Thule har på sin hemsida en cykelhållarguide som därmed guidar rätt. Det betyder inte att man måste köpa just deras produkter även om guiden är inriktad på dessa. 

Första steget är att du väljer placering på din cykelhållare. Eftersom Thule har modeller för tak, dragkrok och baklucka är det även dessa tre man får välja på. Ser man på konkurrenter till Thule är det framförallt bakluckemonterade cykelhållare som är ovanliga. Det finns andra tillverkare som har dessa men det är inte alls lika vanligt som bland annat dragkroksmonterade. 

Andra steget är att välja hur många cyklar som ska transporteras. Väljs exempelvis takmonterad cykelhållare går det enbart att ha en enda cykel. På dragkrok går det att ha upp till fyra. 

Tredje steget blir nu mer specifikt utifrån vilken modell som valts. 

Tak

Nu blir det dags att bestämma hur cykeln ska monteras på taket. Med andra ord vilken fästpunkt som önskas. Det går att fästa cyklarna via ramen, hjulen eller framgaffeln. 

Här får man även ta hänsyn till vilken profil som finns på takräcket från Thule. Här finns Thule Wingbar, Thule Sidebar, Thule SquareBar eller Thule ProBar. 

Dragkrok

Välj mellan plattform eller hängande modell. Fördelarna med att välja plattform är att man kan ha tyngre cyklar då dessa klarar tuffare belastning. Dessutom kan denna plattform vinklas på ett som gör att bakluckan kan öppnas och stängas. Det andra alternativet är att välja hängande modellen. Det är den absolut vanligaste modellen av cykelhållare och även den billigaste. 

Baklucka

Cykelhållare till baklucka är lite mer avancerad gällande modell. Eftersom olika bilmodeller, och årsmodeller, har olika bakluckor går det inte att ha en enda cykelhållare oavsett bil. Det du i detta fall måste ange är märke på bilen, vilken årsmodell den är samt vilken bilmodell det är. Exempelvis Ford 2005 Escort. 

När detta anges visar Thule om de har en cykelhållare som kan sättas på denna bil. På detta sätt blir varje cykelhållare väldigt specifikt anpassad till en enskild bilmodell. 

Skydda verksamheten med kameraövervakning

Skydda verksamheten med kameraövervakning

Hur man gör för att minimera risker och kostnader för sin verksamhet varierar. Det kan handla om allsköns åtgärder för att undanröja risker som föreligger. Någonting som är svårt att spekulera i, är huruvida man kommer att utsättas för brott. Kameraövervakning är ett effektivt sätt att minimera riskerna för att drabbas. Det finns en rad branscher som kan anses vara extra utsatta. Flera andra löper dock också risk för inbrott eller skadegörelse. Dagens kameraövervakning ser annorlunda ut än för bara något år sedan. Kamerautrustningen har blivit mer sofistikerad och det går ofta att i detalj se vem som varit ansvarig för det ena eller andra.

Nya sätt att använda kamera

Även om man kan ha stor nytta av kameror vid ett åtal eller för att skrämma bort tillfällighetstjuvar, är det också möjligt att sammankoppla kamerorna med sitt larm. På detta vis kan en övervakningsfunktion samköras med tysta larm på ett mycket effektivt sätt. Kamerornas upptagning kan användas på samma vis som en rörelsedetektor vilket ger stora möjligheter att snabbt få hjälp.

De säkerhetsföretag som jobbar med kameraövervakning har operatörer som hela tiden finns tillgängliga. Vid behov skickas väktare ut och med sig har de bra information om hur situationen ser ut. Naturligtvis behöver man tänka noga i valet av placering. Viktiga delar skall övervakas noga, medan andra områden inte har samma effekt. I strategierna bakom kameraövervakning får man all tänkbar hjälp från de som erbjuder tjänsten man blivit intresserad av. Vid en första tanke kan det vara lätt att tänka på kameror som finns i anslutning till skog eller grindar. Detta är ett av de ställen som kan vinna på övervakning med hjälp av kameror. Samtidigt kan man också ha kameror som hjälp för personalen inne i en fastighet. Butikskameror har länge använts för att minimera riskerna för stöld. Dock har man inte alltid haft den hjälp som önskats då bilderna inte varit tillräckligt bra. I bästa fall har de använts som indicier men nu är tekniken väsentligt mycket bättre. Det går således att använda sig av filmerna både direkt och för att kunna identifiera den som tagit sig friheter.

Vad utmärker herrcyklar?

Vad utmärker herrcyklar?

Förr i tiden använde man inte ordet cykel utan det var vanligare att man sade velociped eller bicykel på svenska. Det var först på 1930-talet som termen ”cykel” fick vidare spridning. En herrcykel är ett fordon som oftast har två hjul men ibland har den även tre hjul. Det finns även enhjulingar och herrcyklar med fyra hjul. De flesta herrcyklar tillverkas utan motor även om det även förkommer cyklar med motor. Särskilt på senare år har det blivit populärt med motordrivna herrcyklar. Det finns moderna typer av cyklar som till exempel ståplatta, mer känt under namnet ”Segway”. 

Herrcyklarnas historia 

Många menar att herrcykeln uppfanns av Leonardo da Vinci eftersom han ska ha gjort en ritning av cykel med ram, styre och två hjul, andra anser dock att detta är en myt. Redan på 1600-talet så tillverkades herrcyklar men de flesta hade fler än två hjul, vanligen tre, fyra eller fem hjul. De var dock ganska stora och otympliga och svåra att styra. I Frankrike tillverkades på 1700-talet herrcyklar som var gjorda i trä. De hade dock inga trampor eller kedja, man satt på sadeln och sparkade sig framåt, ungefär som man gör med dagens balanscyklar. 

Herrcyklar i tjänsten 

Allt fler företag har fått upp ögonen för alla fördelar som herrcyklar har. Posten har länge köpt in både herr- och damcyklar till brevbärarna. Nästan alla brevbärare delar ut posten med hjälp av en cykel. Många budfirmor skickar också paket med hjälp av bud som har herrcyklar. Det kan ibland vara svårt att använda cykeln ute på landet eller i norra Sverige där avstånden är långa. I stadsmiljö är dock herrcykeln perfekt, det är ett billigt och mycket miljövänligt transportmedel. I vissa delar av världen är det vanligt med cykeltaxi, då används speciella herrcyklar som har en kärra eller en slags vagn där passagerarna får sitta. 

Herrcykeln som transportmedel 

I Sverige är ganska vanligt med cyklister. I städer som Malmö och Linköping sker 30% av alla resor med herrcykel. Många cyklar även på vintern, det är dock förenat med risker eftersom man kan halka med sin cykel när det är isigt på gatorna. Då kan det vara bra att sätta på dubbdäck på cykeln. Köpenhamn är en annan stad där många cyklar till jobbet och staden arbetar aktivt för att cyklisterna ska öka. En del personer åker även på semester med cykeln och cyklar många mil till exempel vid Göta Kanal. 

En snabb guide till vattenlarm

Varje år förstörs hus och inventarier för flera miljarder kronor i Sverige på grund av vattenskador. Ofta upptäcks inte vattenläckan på en gång eftersom det för det mesta är ganska svårt att upptäcka läckor. När vattenläckan väl finns där så orsakar vattnet fuktskador som är svåra att bli av med. Ett vattenlarm är därför en bra investering för alla hushåll.

Varför installera ett vattenlarm? 

De flesta ledningar och rör i våra bostäder är gömda under golv och i väggar. Detta av estetiska skäl, få människor skulle vilja bo i ett som är fullt med synliga rör och ledningar. I köket göms de ofta över köksskåpen och sedan döljer man dem med en list. I badrummet göms rören under badkaret eller bakom kaklet i väggarna. Det är också vanligt med fuktskador i källaren eftersom man inte tillbringar så mycket tid där. Skulle det då börja läcka från ett rör så märker man det inte förrän läckan redan är ett faktum och har orsakat så stora fuktskador att de är synliga för blotta ögat. Därför är ett vattenlarm en billig försäkring mot fukt- och vattenskador.

Enkelt vattenlarm 

Det finns en basal typ av vattenlarm som man lägger i närheten av vattenledningarna. Till exempel under köksbänken eller i anslutning till handfatet eller duschen. Dessa enkla vattenlarm fungerar ungefär som en brandvarnare. De är utrustade med detektorer som aktiveras när de känner av fukt och avger en hög signal. De är billiga att köpa och så enkla att investera att du kan göra det helt på egen hand. Ofta behöver de bara utrustas med batterier och sedan fungerar de. Enkla vattenlarm kan man beställa på nätet men välsorterade affärer säljer dem också.

Husvakt 

En annan typ av vattenlarm kallas för ”husvakt”. De är lite mer komplexa larm som känner av både problem med vatten och el. De kan koppla bort strömmen om de skulle behövas. En husvakt kopplas på en enskild maskin och kontrollerar elen och vattentillförseln som ett extra skydd om någon skulle glömma bort att stänga av maskinen. Man kan till exempel installera en husvakt på diskmaskinen eller tvättmaskinen. Skulle ett läckage uppstå så känner husvakten av det direkt och larmar och bryter strömtillförseln. Vill du ha ett mer avancerat och heltäckande system kan du köpa ett vattenlarm som påverkar vattentrycket. Det innebär att larmet stänger av vattnet så fort någon form av skada inträffar som påverkar vattensystemet. Ofta behövs denna typ av vattenlarm i tvättstugor.

Fördelar med kläder för utklädning och maskerad

Genom alla tidsåldrar har barn gillat att klä ut sig i kläder för utklädning och maskerad. Oavsett om ditt barn gillar att vara pirat, prinsessa, Spindelmannen, apa, Batman, Supergirl eller Nemo, kommer ditt barns hjärna att få jobba på högvarv när han eller hon tar på sig sina maskeradkläder.

Även om det kan verka för dig som att barnet bara leker, utvecklas barnets hjärna på fler sätt än vad du kan föreställa dig när barnet klär ut sig till superhjälte, pirat eller någonting helt annat. Alla som jobbar nära barn vet att lek är det sätt som barn jobbar på, och det medför kognitiva, sociala, fysiska och emotionella fördelar för barnen att klä ut sig och leka och det är ganska enkelt då de finns massvis med olika teman för barnkalas.

Så utvecklas ditt barn genom att bära kläder för utklädning och maskerad

Ett barn utvecklas på flera olika sätt genom att bära maskeradkläder:

 • Hjärnan utvecklas. Kläder för utklädning och maskerad får ditt barns hjärna och minne att arbeta. Barnet använder sig det som han eller hon har sett eller hört för att efterlikna sin karaktär. De kommer ihåg hur deras mödrar beter sig när de utför hushållssysslor om detta är den person de imiterar. De kommer även ihåg detaljer i de sagor de har fått berättade för sig.
 • Deras språkförråd utvecklas. Genom att klä ut sig utvecklar ditt barn sitt språkförråd, genom att avgöra vad hans eller hennes karaktär skulle säga. Detta ger barnet en möjlighet att utöka sitt språkförråd med fraser och ord som barnet tidigare har hört i berättelser, men inte vanligtvis skulle använda. Barnet kan sedan använda dessa nya ord i konversationer.
 • Barnet tvingas lösa problem. Vem ska spela läkare? Vem ska vara patienten? Barn behöver fatta beslut när de leker iklädda maskeradkläder. De får utöva problemlösning när de bestämmer sig för vad som lämpar sig bäst för det tillfälle som utspelar sig.
 • De utvecklar empati. När ett barn ägnar sig åt rollspel, kommer detta hjälpa barnet att se världen genom någon annans ögon. Detta gör att barnet utvecklar sin empati, oavsett om han eller hon låtsas vara en förälder som tar hand om sitt barn eller en läkare som vårdar en skadad patient.